KranioSakral Terapi

Kraniosakral terapi som även ibland stavas craniosacral terapi är en snabbt växande behandlingsform med positiv effekt på en rad sjukdomstillstånd och fysiska besvär, däribland nack- och ryggproblem, migrän och whiplashskador.

Vad är KS?

Termen Kraniosakral kommer av kranium och sakrum, dvs kroppens ben i huvud och ryggslut.
Det Kraniosakrala systemet är ett av kroppens ledningssystem som bland annat bidrar till att försörja hjärnvävnaden och ryggmärgen med näring.
Precis som hjärt- och kärlsystemet har det kraniosacrala systemet sin egen puls. När en kropp befinner sig i ohälsa blir detta system kraftigt påverkat. KS hjälper då till att återställa systemet.
KS påverkar främst fem områden i kroppen: det centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, olika hinnor i hjärnan och ryggraden, kraniets ledstrukturer och korsbenets rörelse i förhållande till höfterna.

Hur går en behandling till?

Behandlingsmetoden bygger på lätt beröring utanpå kläderna. Med lyhörda händer inbjuder jag som terapeut kroppen till att återta sitt naturliga läge. Behandlingen är mycket skonsam och behaglig för dig som klient och medverkar till att kroppen ska kunna läka sig själv.

För vem passar Kraniosakral terapi?

Kraniosakral terapi kan hjälpa dig som lider av nack och ryggproblem, whiplashskada eller migrän. Behandlingsformen har även visat sig kunna ge god effekt vid stressrelaterade problem såsom rastlöshet och oro, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, fibromyalgi och utbrändhet.

Vid medicinsk forskning i USA och England har man kunnat påvisa att denna terapiform har en positiv inverkan på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa.

I England rekommenderar mödravården KS till nyblivna mammor som en hjälp för kroppen att snabbare återhämta sig efter förlossningen.
Här kan du läsa om hur några klienter beskriver upplevelsen av sin första KS-behandling hos mig.

För mer utförlig information om metoden rekommenderar jag varmt min Stockholmskollega Karin Åbergs utförliga hemsida om CST, www. kraniosakral.se